Poluarea radioactiva

Surse de contaminare
Minore

Unele nuclee emit spontan din interiorul lor particule sau radiatii care exista sau apar in procese ce se petrec acolo. Prin urmare aceste nuclee sunt instabile sau radioactive. Radiatia se afla peste tot in natura. Ea paote fi radiatie ne-ionizanta (ex. undele radio, lumina, microundele) sau ardiatie ionizanta.
Suntem permanent expusi la radiatie ionizanta din surse naturale:
-radiatie cosmica- particulele de energie inalta si razele gamma bombardeaza Pamantul. Atmosfera actioneaza ca un scut, absorbind o mare parte din energia radiatiei cosmice.
-radiatia terestra- se cauzeaza materialeler radioactive care exista in roci si in sol
-radon- constitue cea mai arspandita radiatie deoarece randonul gazos a existat intotdeauna in mediul ambiant. Calea primara prin care el ajunge la noi din pamant este penetrarea prin fundatia locuintelor.
-radiatia naturala din interiorul organismelor noastre- purtam in interiorul nostru o sursa de radiatie ionizanta imposibil de evitat: radioizotopii potasiu 40 si carbon 14
Acesti izotopi patrund in organism prin lantul alimentar si prin respiratie
Radiatia ionizanta provenind din aceste surse constituie ceea ce numim radiatie de fond.
In plus, suntem expusi si la o radiatie artificiala, provenind din expunerea medicala si diverse alte surse( producerea curentului electric, arederea gazului pt incalzire si gatit, utilizarea fosfatilor ca fertilizatori si privitul la televizor color.
Trebuie precizat ca mai mult din 80 % din expunerea la radiatie ionizanta se datoreaza radiatiei de fond.
Exista trei tipuri de radiatie ionizanta:
radiatiile Alfa este vradiatia emisa de atomul de heliu. Din cauza masei mari si a sarcinilor pozitive, o particula alpha poate parcurge numai o distanta foarte mica. Ca urmare, efectele expunerii la materiale ce emit radiatii alpha, pot aparea numai daca acestea au fost ingerate.
radiatiile Beta este un tip de radiatie in urma careia sunt emise particule beta. Acestea penetreaza materialul solid pe o distanta mai mare decat aprticulele alpha. Ca si in cazul radiatiilor alpha, radiatiile beta afecteaza sanatatea numai in cazul in care sunt ingerate.
radiatiile Gama sunt unde electromagnetice similare cu lumina obisnuita, de frecveta foarte inalta produsa de interactiuni intre particule subatomice. O radiatie gamma are o lungime de unda mai scurta decat ardiatia UV de aceea patrunde mult mai adanc in materie.
Radiatia ionizanta nu paote fi vazuta, auzita sau simtita. Ea poate fi insa masurata, folosind diferite tipuri de instrumente. Masurand cantitatea de radiatie, oamenii pot detecta sursele de ardiatie si pot lua masurile necesare pentru evitatea efectelor acestora.  (sursa: aapmgr.ro)

Masuri de protectie in caz de accident nuclear

La producerea unui accident nuclear se desfasoara urmatoarele activitati mai importante.

-obiectivul trece la starea de urgenta generala
-in localitatile cuprinse in zona afectata de exacuarea de materiale radioactive in exteriorul amplasamentului
– se fac recomandari populatiei pentru a se adaposti in locuinte si luarea masurilor de protectie a surselor de apa, alimentelor, grajdurilor, animalelor. Trebuie retinut faptul ca adapostirea in locuinte reduce expunerea la ardiatii de 5 ori in raport cu norul si de 20 de ori in raport cu depunerile de radionuclizi din exterior.
Cetatenii din localitatile alarmate trebuie s adesfasoare urmatoarele activitati:
-sa se deplaseze rapd spre locuinta, unde asigura o etansare mai buna la usi si ferestre
-isi asigura rezerva de apa
-deschid radioul sau televizorul pentru a se informa cu privire la evolutia situatiei (sursa uvc.ro)
Majore

Sursele majore de contaminare radioactiva a mediului, implicit a omului, care s-au dovedit destul de grave sunt date de:
-defectarea uneia sau mai multor componente ale reactorului nuclear, al instalatiei unde se produc sau se separa diversi radionuclizi;
-revenirea pe sol si deci scaparea de sub control a unor sateliti purtatori de mici reactori nucleari;
-testele nucleare;
-pierderi de surse puternice de radiatii.

Accidentul de la Cernobal

In urma cu 22 de ani, dupa accidentul nuclear de la Cernobil
Cel mai ridicat nivel de radiatii era la Iasi
Autor: Alina STAN
Data publicarii: 02/05/2008

Documentele PCR arata ca, pe 1 mai 1986, la Iasi, nivelul de radioactivitate depasise de 11 ori nivelul de atentie. Era de doua ori mai mare ca la Suceava fostul prim secretar Constantin Leonard isi aminteste ce masuri s-au luat.
Stenogramele aparute ieri in presa centrala dezgroapa o parte din misterul creat in jurul exploziei de la Cernobil. Documentele oficiale ale epocii arata ca Iasul a fost in 1986 regiunea cea mai afectata radioactiv din Romania in urma exploziei din 26 aprilie din RSS Ucraineana.
La citeva zile dupa accidentul nuclear, sefii statului de la acea vreme s-au reunit de urgenta intr-o sedinta a Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. Practic, pe 1 mai 1986, cind cei mai multi romani sarbatoreau in aer liber Ziua Internationala a Muncii, „tovarasii” din fruntea PCR s-au intilnit pentru a analiza situatia la nivel national si a decide daca si in ce mod vor informa populatia de riscurile contaminarii radioactive.
In urma cu 22 de ani, la Iasi nivelul de atentionare al radioactivitatii a fost depasit de aproape 11 ori, ceea ce i-a pus pe liderii romani in fata unei probleme aproape fara solutie: cit sa se faca public fara a provoca panica si cum sa actioneze pentru limitarea proportiilor dezastrului.
Reporterii „Ziarului de Iasi” au refacut firul actiunilor desfasurate la Iasi in primele zile ale lunii mai 1986.
Urmari are radiatiilor
S-a demonstrat că celulele canceroase supuse unei radiaţii de numai 60 Hz (ca normă – 10Hz) încep să crească de 6 ori mai repede, în comparaţie cu ritmurile obişnuite.
Primele simptome ale stării de disconfort, care apar în cazul deteriorării câmpului informaţional şi energetic a omului, sunt comune pentru toate cele patru tipuri de acţiune patogenă.

Aceste simptome sunt:

o    fatigabilitatea rapidă
o    căderea memoriei
o    oboseala generală
o    starea de somnolenţă sau insomnia
o    durerile de cap cronice
o    ameţelile, depresiile
o    psihozele şi nevrozele cu sentimentul de neîncredere
o    refugiul „în sine”
Acestea sunt deosebit de periculoase la vârsta copilăriei şi cea a adolescenţei.
Dezvoltarea în continuare a acestei stări primare de „preboală” conduce la dezorientarea sistemului imunitar, cu toate urmările ce decurg de aici: procese tumorale, bolile sistemului endocrin, uro-genital, cardiovascular etc.

Anunțuri

1 Response so far »

  1. 1

    Emil said,

    E de discutat si poluarea morala, marea problema a societatii noastre, ajunsa, spre regretul nostru, politica de stat!
    Poluarea vizuala: reclama agresiva, poluarea media, afisele de prost gust, etc.
    Vedeti si http://www.calitateaer.ro


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: