Poluarea atmosferei

Poluarea atmosferei

Poluarea atmosferică implică emanarea de substanţe dăunătoare organismelor vii, în atmosfera. Poluarea atmosferică poate afecta de asemenea ecosistemele acvatice şi terestre dacă poluanţii se dizolvă în apă sau precipita sub formă de ploaie.     Se estimează că poluarea atmosferică contribuie anual la aproximativ 120.000 de decese numai în SUA,iar in fiecare an dezvoltarea industriei generează miliarde de tone de materiale poluante.

Cauzele poluării atmosferice

Poluanţii primari sunt acei poluanţi atmosferici emanaţi direct în atmosferă, de exemplu particulele de funingine, dioxidul de sulf şi oxizii de azot.
Cu toate că un mare numar de astfel de chimicale contribuie la poluarea atmosferică, cele mai multe dintre ele conţin carbon, sulf şi azot. Combustia carbonului, a petrolului şi a benzinei este răspunzătoare pentru majoritatea poluanţilor atmosferici. Mai mult de 80% din dioxidul de sulf, 50% din oxidul de azot, şi intre 30 şi 40% din materia poluantă emanată în atmosferă de către SUA, sunt produse de combustibili fosili, centrale electrice, boilere industriale şi furnale reziduale. Alte materiale poluante pot avea sursă de emitere industria metalelor (fier, zinc, plumb, cupru), rafinăriile petrolifere, uzinele de ciment şi cele în care se obţine acidul azotic şi acidul sulfuric. Aceste chimicale interactionează între ele dar şi cu razele ultraviolete din razele solare cu intensităţi periculoase.
Smogul se formează în areale urbane, în acele locuri în care există un mare număr de automobile,si poate cauza severe probleme medicale. Când dioxidul de sulf şi oxidul azotos se transformă în acid sulfuric şi acid azotic în atmosferă, aceste substanţe precipită sub formă de ploaie, aşa numita ploaie acidă. Ploaia acidă este o gravă problemă globală pentru că foarte puţine specii sunt capabile să supravieţuiască în asemenea condiţii.

Actiuni guvernamentale
Diferite tari au impus standarde in legislatie cu prvire la nivelele de concentratie ce se cred a fi suficient de scazute pentru a proteja sanatatea publica. Standardele privind sursele de emisie au de asemenea specificate limitele de emisie a substantelor poluante in atmosfera astfel incat standadele de calitate ale aerului sa fie atinse. Cu toate acestea insa, natura problemei necesita implementarea tratatelor internationale ale mediului, si pana in acest moment 49 de tari au aprobat in Martie 1985 conventia Natiunilor Unite cu privire la stratul de ozon. “Protocolul de la Montreal”, asa cum a fost numita aceasta conventie renegociata in 1990 apela la indepartarea anumitor clorocarburi si fluorocarburi pana la sfarsitul secolului si asigura ajutor in vederea dezvoltarii tarilor in realizarea acestor tranzitii. In plus, mai multe tratate internationale au fost semnate in scopul reducerii incidentei ploii acide.
In Statele Unite, Actul Aerului Curat din 1967, asa cum a fost amendat in 1970, 1977 si 1990 este baza legala a controlarii poluarii atmosferice. Agentia de Protectie a Mediului are ca responsabilitate primara indeplinirea cererilor acestui act, care specifica sa se stabileasca standarde privind calitatea aerului in cazul diferitelor substante.

Poluarea – aici,in Focsani!

Emisiile mari de dioxid de carbon din Focsani depasesc cu mult capacitatea de absortie a naturii si din cauza reducerii drastice a capitalului arboricol al orasului. Spatiile verzi sau diminuat foarte mult asta contribuin si mai mult la procesul de poluare.
Desi in 2008 a fost pus în funcţiune în Focşani un panou care monitorizează calitatea aerului,oamenii nu par sensibilizati,ba chiar nu dau nici o atentie acestei probleme. Panoul este amplasat în centrul municipiului şi afişează mai multe valori ale aerului, pe care le măsoară instantaneu. Acesta este un proiect al Ministerului Mediului, iar în prezent panoul este în probe, valorile arătate nefiind neapărat cele reale. (Sursa: Curentul)
Are efecte negative poluarea aerului?
Raspunsul este DA,are. Conform unui studiu realizat de specialiştii canadieni,expunerile pe termen scurt la poluarea atmosferică ar putea provoca adulţilor apendicită, cel mai probabil din cauza agenţilor poluanţi care cauzează reacţii inflamatorii la nivelul organismului. (Sursa:Evenimentul Zilei)
Adevarul: Si Moldova este poluata!
Analizele efectuate in cateva orase din estul tarii arata ca noxele din aer, apa si sol nu lipsesc nici din aceasta zona. Probele de aer, apa si sol din Galati, Focsani, Adjud, Bacau si Piatra Neamt dovedesc ca apele din Moldova sunt prea putin filtrate, solul nu e prea curat, iar aerul e respirabil doar cu ingaduinta. Totusi, cifrele poluarii depasesc doar pe alocuri valorile-limita admise,ceea ce spune ca mai avem o sansa sa reparam macar o bucata din tot raul facut de altii prin indiferenta si nesimtire,si de noi prin ignoranta si complacere.

Indiferenta sau neputinta?

Colapsul global al mediului inconjurator este inevitabil. Statele dezvoltate ar trebui sa lucreze alaturi de statele in curs de dezvoltare pentru a se sigura faptul ca economiile acestor tari sa nu contribuie la accentuarea problemelor legate de poluare. Politicienii din zilele noastre ar trebui sa se gandeasca la sustinerea programelor de reducere a poluarii decat la o extindere cat mai mare a industrializarii. Strategiile de conservare a mediului ar trebui sa fie acceptate pe scara mondiala, si oamenii ar trebui sa inceapa sa se gandeasca la reducerea considerabila a consumului energetic fara a se sacrifica insa confortul. Cu alte cuvinte, avand la dispozitie tehnologia actuala, distrugerea globala a mediului inconjurator ar putea fi stopata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: